top

InSuite projekt

 

Program:                    Egész életen át tartó tanulás

Alprogram:                 LEONARDO DA VINCI

Akció:                         LEONARDO DA VINCI Innovációtranszfer

Projekt:                      Innovation Suite training curriculum for SME managers

Rövidített név:           InSuite

 

Partnerek:                

 

Novitech Partner s.r.o., Moyzesova 58, 040 01 Košice, Szlovákia, (www.teledom.sk)

CREAX NV, Maarschalk Plumerlaan 113, 8900 Ieper, Belgium, (www.creax.com)

IQ ConsultinG Kft., Ráth György utca 56, 1122 Budapest, Magyarország, (www.iqc.hu)

 

Az InSuite projekt röviden

 

Az EU Innobarometer 2009-es beszámolója szerint az innováció az Unióban található cégek második leggyakoribb befektetési területe – a vállalkozások 50%-a költött erre, és az innovációba beruházók 63%-a növelte is az erre fordított összeget 2006-hoz képest. A cégek 57%-a folytat valamilyen innovációs tevékenységet, de nem tesz szert jelentős többletjövedelemre ennek révén. Azaz: sokan többet költenek a fejlesztésre, mint amennyit nyernek rajta.

Még szomorúbb a kép a kis- és középvállalkozások körében. A helyzetet egyáltalán nem szépíti, hogy a KKV-k 10%-a egyáltalán nem foglalkozik innovációval összeurópai szinten – a fejlesztési szempontból stagnálók és lemaradók aránya Magyarországon és Szlovákiában 30% körüli. Ennek okai a két kárpát-medencei országban a kassai székhelyű Novitech Partner, az InSuite projekt koordinátorának felmérései szerint hasonlóak:

  1. Kevés a gyakorlati és szakmaspecifikus oktatási anyag a KKV-szektorban.
  2. A tudományos hálózatok, szakfolyóiratok, oktatási intézmények anyagai, esettanulmányai nem fordíthatók le közvetlenül a kisebb cégek napi gyakorlatára.
  3. Ha van is innovációs gyakorlat, illetve kreativitásfejlesztés, az sokszor következetlen és rendszertelen, illetve hiányzik belőle az eredmények értékelése és hasznosítása.

Az InSuite elsődleges célja az innovációs gyakorlat előmozdítása, a meglévő gyakorlat hiányosságainak csökkentése Magyarországon és Szlovákiában egy Nyugat-Európában már bevált gyakorlati képzés adaptációja révén. A honosítandó tananyag a CREAX Innovation Suite elnevezésű tréning- és alkalmazáscsomagja, mely a Benelux-államokban nemcsak a nagyvállalatok között, hanem a KKV-szektorban is népszerű. A regionális sajátosságoknak megfelelő tartalmi és nyelvi adaptációt, valamint a képzési rendszer kialakítását a Novitech Partner és az IQ ConsultinG végzik a következő lépések során:

  1. E-learning tananyag magyar és szlovák nyelvű előállítása, az informatikai és a termelőszektor igényeinek megfelelően testre szabva.
  2. On-line szolgáltatóközpont kiépítése, melynek révén az érdeklődő vállalkozások hozzáférhetnek nemcsak a tananyaghoz, hanem a CREAX innovációs galériájához, valamint az egész világra kiterjedő szabvány-adatbázisához is. Az adatbázisban (többek között) kategóriák, funkciók (megoldási módok) lehet keresni – az interdiszciplináris keresés és összehasonlítás révén egyszerűbben fejleszthetők saját termékek és szolgáltatások.
  3. Helyi trénerek képzése, tréninganyagok készítése.
  4. Áttételes haszon: a CREAX know-howjának és megközelítésmódjának bemutatása, népszerűsítése révén az innovációs gyakorlat előtérbe kerülése, a kreativitás eredményeinek felértékelődése a magyar és a szlovák kis- és középvállalkozói körben.

A projekt két fő célcsoportja: tréningcégek (melyek a honosított képzési rendszert a továbbiakban alkalmazzák), illetve kis- és középvállalati végfelhasználók. A fejlesztés során a két érintett országban 10-10 informatikai és termelő vállalkozás képviselői próbálhatják ki ingyenesen a tananyagot, illetve férhetnek hozzá az innovációt segítő nemzetközi tapasztalati és szabvány-adatbázishoz, felkészült oktatók segítségével, strukturált formában, 2011-ben.

 

Magyar/English version (click to download/letöltés .doc)

Magyar/English version (click to download/letöltés .pdf)

  Bannerek
 
ALEAS Group
FLOWLego Seriousplay
Insuite Project
 
top